26 Kasım 2014 Çarşamba

AYIKLANMIŞ MARULU UZUN SÜRE SAKLAMA VE KARBONDİOKSİT ETKİSİ

Buzdolabından alır almaz kullan ayıklamayla, yıkamayla ve hatta doğramayla uğraşma!

Sağlıklı beslenmek ve yediklerimizin hem lezzetini hem de besin değerini artırmak için salatalar ve yeşillikler öğünlerimizin vazgeçilmezidir. Özellikle marul gerek köftelerin yanında, gerek sandviçlerde olmazsa olmaz. Biz her zaman yeşillikleri uzun süre yeşil görmek isteriz. Bir de kullanım kolaylığı ve zamandan tasarruf isteriz. 

Bunun için marulu uzun süre buzdolabında yıkanmış ve ayıklanmış, hatta doğranmış olarak saklamak mümkün. 
Boş bir vaktinizde aşağıdaki adımları izleyerek marullarınıza elinizi attığınızda temiz ve doğranmış bir şekilde ulaşın. 

Ayıklanmış Marul
Yeşillikleri uzun süre saklama

Malzemeler: 
Kevgir veya süzgeç
2 adet derin kap
2yemek kaşığı herhangi bir sirke (ben bu işlerde beyaz sirke kullanıyorum)
Temiz bir bez veya havlu
Havlu kağıt
Saklama kabı veya Kilitli poşet veya Buzdolabı poşeti
Adım 1: 
Derin kaplardan birine yarısına kadar soğuk su doldurun.
Diğer derin kaba sirke ilave edin ve yine yarısına kadar soğuk su doldurun.
Adım 2: 
Marul yapraklarını gövdesinden ayırın ve çeşmenin altında çamuru ve üzerindeki kirleri gidene kadar yıkayın. Yıkadıktan sonra içinde sadece su olan kaba koyun biraz bekleyin(2-3dk kadar). Bunu üzerinde toprak vs. kalma ihtimaline karşı yapıyoruz.
Adım 3:
Daha sonra marulları sirkeli kabın içine alın ve burda da bir müddet kalmasını sağlayın. Bu adımı yapma gerekçemiz, eğer marulun üzerinde suyla gitmeyen kimyasal, zirai ilaç vs. varsa sirke marulu bunlardan arındıracaktır. 
Adım 4: 
Marulları sirkeli sudan çıkarıp biraz süzgeçte sallayarak veya elimizle nazikçe çırparak damlayan sularından kurtarıyoruz. Ardından temiz havlu veya beze koyup üzerindeki fazla suyu hafifçe alıyoruz.
Son Adım:
Son olarak marulu eğer doğranmış saklamak istiyorsak biraz irice doğrayıp 2 yaprak havlu kağıt yerleştirilmiş bir saklama kabına koyup buzdolabına koyuyoruz(dayanım süresi 3-4 gün). Eğer daha uzun yaklaşık 2 hafta kadar taze kalmasını istersek marul yapraklarını doğramadan 2 yaprak havlu kağıt konmuş buzdolabı poşetine koyup bir balon gibi şişirip ağzını sıkıca bağlıyoruz. Bu şekilde üflediğimiz havadaki CO2 marulun uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır. 

Bu bilgileri not edin ve buzdolabınızın üzerine bir magnetle iliştirin. Mutlaka lazım olacaktır.
Kolay gelsin :) 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...