1 Mart 2014 Cumartesi

BİR YUDUM TÜRK KAHVESİ



Bu yazımda siz okuyucularımla 40 yıl hatırı sayılır, sevgi dolu, buram buram kavruk kokusuyla köpüklü bir türk kahvesinin tarifini paylaşacağım. 

Öncelikle kahvenizin lezzetli olması için moralinizin yüksek olması gerekir. Aslında mutfaktaki tüm işlerde ne kadar sevgi dolu olur ve sevginizi yaptığınız yiyeceğe ve içeceğe yansıtırsanız farkında olmadan yapısındaki atomların da mükemmel bir dizilime sahip olmasını sağlarsınız ve o yiyecek veya içeceği tüketen sevdiklerinize de o güzel duyguları yine farkında olmadan aktarmış olacaksınız ;) Böylelikle harika bir kahvenin 1. ve en önemli aşamasını yapmış olduk.

Şimdi gelelim neşeyle kahve tepsisini hazırlamaya. En sevdiğiniz tepsi ve fincanlarınızı hazırlayın. Mutlaka kişi başı 1er bardak su koymayı unutmayın. Tepsiye önce fincan tabaklarını ve su bardaklarını misafirlerinizin ikram esnasında kolayca alabileceği şekilde yerleştirin. Fincanları cezveye yakın olacak şekilde tezgaha koyun böylece kahvenizi fincana koyarken kenardan dökülmeler olma ihtimaline karşı tabakların ve tepsinin temiz kalmasını sağlamış olursunuz. Eğer evinizde bitter veya sütlü çikolata veya lokum vb. şekerlemeler var ise bunları minik ama sevimli bir kapta tepsinize yerleştirin. Çikolataları fincan tabağınız geniş değilse fincan tabağına koymayın çünki kahve fincanının sıcaklığında çabucak erimesine yol açarsınız. Şimdi bir aşamayı daha yapmış olduk.

Sıra geldi sevgi dolu türk kahvemizin mest eden kokusunun evde yayılmasını sağlayacak pişirme aşamasına. Öncelikle kişi sayısına göre büyüklükte bir cezve seçmeliyiz. En iyi kahve eğer evinizde varsa bakır cezvelerde ve ağır ağır pişen kahvelerdir. Ben kahve makinelerinde yapılan kahvelerin tadından pek hoşlanmıyorum. Çünki çok hızlı pişiyor ve kahve taneleri içerken ağızda hoş olmayan bir his bırakıyor. Cezvemize karar verdikten sonra kişi sayısı kadar fincan soğuk suyu cezvemize döküyoruz. Ardından kişi başı 1 dolu tatlı kaşığı kahve ilave ediyoruz ama karıştırmıyoruz. Kahveleri ilave ettikten sonra orta şekerli isteniyorsa standart büyüklükteki kesme şekerlerden kişi başı 1er tane olacak şekilde, standarttan küçük kesme şekerlerden kişi başı 2şer tane olacak şekilde şekerlerimizi ilave ediyoruz ama karıştırmıyoruz. 2-4 kişilik kahve yapıyorsak ocağımızın kısık ateşte en küçük kısmına cezvemizi yerleştiriyoruz, eğer 4fincandan fazla yapacaksak ocağın orta bölmesinde orta ateşte cezvemizi pişirmeye bırakıyoruz. Kahve kabarmaya başladığında taşma noktasına gelmeden önce cezvemizi ocaktan alıp fincanlara köpükleri cezveyi hafif eğdirerek paylaştırıyoruz. Tekrar ocağa koyuyoruz biraz kaynayıp tekrar kabarınca yine fincalara pay ediyoruz. Daha sonra fincanlardaki köpükleri bir çay kaşığı yardımıyla eşitliyoruz bu esnada köpüklere desen de verebilirsiniz ;) Böylelikle en titiz halledilmesi gereken aşama da sonlanmış oldu. 

Şimdi o güzel kahve dolu fincanlarımızı tepsiye yerleştiriyoruz. Gelelim küçük bir dokunuşa... Eğer varsa evinizde veya bahçenizde fincanın yanına minik bir çiçek koyabilirsiniz bir papatya veya bir karanfil veya cansız bir çiçek de olabilir. Şimdi en güzel gülüşünüzle tepsiyi kapıp misafirlerinizi veya eşinizi, ailenizi veya kendinizi bu muhteşem sevgi dolu kahveyle şımartmaya hazırsınız. Afiyet olsun 40 yıl boyunca hatırlanmak dileğiyle :))) 


Pin It

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...