12 Mart 2014 Çarşamba

Kavanozlara Küçük Dokunuşlar



Herkese Merhaba!
Bu aralar ev düzenlemek ve küçük mutfaklara pratik çözümler üretmek aynı zamanda şıklık katmak için çabalıyorum. Bana bazı tanıdıklar çöpçü derler:) Sebebi de meyvelerin saplarını ve kabuklarını mümkün olduğunca kuruturum. Hiç kıyamam. Ve evim şuan aktar gibi. Mısırı püskülü, kiraz sapı, nar kabuğu, portakal kabuğu, maydonoz kuruttuklarımdan bazıları. Durum böyle olunca çok fazla baharatlığa veya kavanoza ihtiyaç oluyor. Bir de bunların düzenli ve şık görünmesi de benim için çok önemli. 

 Bu nedenle evde bulunan baharatlıkları ve kavanozları süsleyerek hem mutfağım daha dekoratif görünecek hem de üzerlerine yapacağım küçük dokunuşlarla mutfağıma sevgimi katmış olacağım. Peki kavanozları nasıl süsleyebiliriz ve nerelerde nasıl kullanabiliriz bunu araştırdım. Pinterest'te bulduğum fikirlerden bazılarını görsel olarak aktardım. İlerleyen zamanlarda kendi yaptıklarımı da paylaşacağım.


Burada gördüğünüz gibi kek kağıtlarıyla bir süsleme yapılmış. Burada alternatif üretmek mümkün. Örneğin dantel görünümü şeklinde bardak altlıklarıyla da yapılabilir ve farklılık katılır. Ayrıca kapağın çevresinden saten kurdele geçirilerek daha şirin bir dokunuş sergilemiş olursunuz.


Evde çeyizinizden kalma veya annelerinizin kullanmadığı dantellerden varsa onları değerlendirmenin vakti geldi. Kavanozunuzu dantellerden biriyle kaplayıp ağız kısmına yine saten kurdeleyle şıklık katabilirsiniz. Ayrıca burada nostaljik bir anahtar takılarak vintage havası verilmiş. Siz de buraya küçük bir obje ekleyebilirsiniz. örneğin kurdeleden yaptığınız bir gül olabilir, kullanmadığınız eskimiş bir yüzük veya broş olabilir, artık sizin hayal gücünüze kalmış. Bu dantelli kavanozlar burada mumluk vazifesi yapıyor. Arzu edilirse kavanozun içi renkli taşlarla, kumlarla veya boncuklarla yarıya kadar doldurulup üzerine de mum yerleştirilebilir. 





Kavanozlara yapılabilecek bir diğer küçük dokunuş da kapaklarına tutmayı sağlayacak objeler yapıştırılarak yapılabilir. Örneğin dolap kapağı tutucuları, seramik hamuruyla yapılan minyatür objeler ve minik biblolar ve hatta magnetler olabilir. Eğer bu kavanozu çocuğunuzun odasında kullanacaksanız yukarıdaki resimde olduğu gibi minik oyuncaklarla da kapakları süsleyebilirsiniz. Erkek çocuklar için minik hayvan figürleri veya minik araba, uçak, motosikletle veya çocuğunuzla beraber yaptığınız oyun hamurunu kurutup onunla da süsleyebilirsiniz. Kız çocuklar için örgü oyuncak bebeklerle veya minik bebek aksesuarlarıyla işte çanta, süslü oyuncak bebek ayakkabısı, toka vs. ile de süsleme yapabilirsiniz.



Benim en sevdiğim süsleme şekli ise kavanozu hasır iple kaplamak. Örneğin birçok kavanozu yanyana kullanacaksanız bunların aynı görünmeleri düzen açısından önemli. Hasır ip sayesinde bütün kavanozlarınızı aynı görünüme ulaştırabilirsiniz. Daha sonra üzerine küçük dokunuşlarla hareketlilik katabilirsiniz. Minik objelerle mesela burada renkli düğmeler ve deniz kabukları kullanılmış, siz de kurdele veya dantellerle veya güzel boncuklarla süsleyebilirsiniz. Alt resimdeki çerçevelere de kavanozda ne olduğunu yazarak bir şerit dantel veya kurdele ile kavanozun orta kısmına ilave edebilirsiniz.



Bir diğer küçük dokunuş da renkli kalemler veya boyalarla yapılabilir. Eski kavanozun veya şişelerin kenarlarına renkli kalemleri silikon yardımıyla yapıştırıp vazo veya kalemlik oluşturabilirsiniz. Bunun içini çiçekle doldurup bir öğretmen arkadaşınıza veya öğretmeninize veya ofisi olan bir arkadaşınıza hediye edebilirsiniz. 


Bu aralar çuval bezi modası var. Maliyeti çok ucuz ve kullanıldığı malzemeyi küçük bir dokunuşla çok dekoratif bir hale getiriyor. Üstelik uygulaması da oldukça basit. bir parça çuval bezini kavanozun etrafına tutkal yardımıyla yapıştırıp üzerine yine dantel veya kurdele ile veya resimde görüldüğü gibi ekoseli bir kumaş şeridiyle süsleyebilirsiniz. 
  

Dekoratif eşyalarda bir başka moda ise gazete veya eski kitap kağıtları. Gazeteler eğer taze ise biraz gri tonlarda görünüyor. Sararmış eski kağıt görünümü vermek isterseniz ütü yardımıyla hafif yanmasını ve sararmasını sağlayabilirsiniz. Ama bu işi dikkatli yapmak ve yangına sebebiyet vermemek şartıyla. yine kavanozu beyaz tutkalla tutkalladıktan sonra gazete parçamızı etrafına dikkatlice yapıştırıyoruz. Dilerseniz siz de gazete parçasını istediğiniz şekilde keserek farklılık yapabilirsiniz. Eğer bunu mumluk olarak kullanmak istersek içini biraz kumsal kumuyla doldurup deniz kabuklarıyla süsleyebiliriz. 


Bir diğer küçük dokunuşu ise tel tokaya yapıştırdığımız bir objeyi -bu bir çiçek veya düğme olabilir veya içerisine resim yerleştirilmiş soda kapağı da olabilir hatta gayet güzel olur.- kavanoza yapıştırmak. Tokanın ucuna da küçük bir not iliştirebilirsiniz. 

Böylece sizinle birkaç küçük dokunuş fikrini daha paylaşmış oldum. Sizler de aklınıza gelen fikirleri burada paylaşabilirsiniz. Bloğuma da sizlerden küçük dokunuşlar katmış oluruz. Küçük şeylerle büyük mutluluklar elde edeceğiniz bir gününüz olsun. Sevgiyle ve sağlıcakla kalın. 
Pin It

2 yorum :

  1. hepsi çok güzel fikirler,ama en çok dantelle kaplanmış mumluklara bayıldım :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuzu yeni gördüm. Yorum yazdığınız tarih bebeğimin doğum tarihi :)) paylaşımı beğenmenize sevindim. Sevgi ve mutluluk dolu günler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...